Een bijzonder smakelijk voorgerecht. Een advies, rook je de vis met vrienden neem er dan een paar meer want de echte snoepers kunnen er niet vanaf blijven.
Ingrediënten: voor 4 personen;
- 4 verse forellen
1 ltr pekel;
- 1 ltr Water
- 100 g Zout
- 50 g Suiker
- 1 stukje Foelie
- 1 Pepertje
- 2 Jeneverbessen
- Grof gemalen gemengde peper
Mierikswortelroomsaus
- 50 g verse mierikswortel
- 3/8 ltr room
- Zout
Citroensaus
- 200 g boter
- 4 eidooiers
- Sap van 1 citroen
- Geraspte schil van 1 citroen
- Zout
- Zwarte peper
- Suiker
- 2 eetlepels room
Yoghurt-kaasroomsaus
- 200 g kwark
- 1 beker yoghurt
- Zout
- Witte peper
- ½ theelepel citroensap
- 1 theelepel Worcestershire-sauce
- 1 flinke bos dille
Garnituur
- Citroen schijfjes
- Takjes dille
Voorbereiding
Per ltr pekel;
300 ml water met de kruiden aan de kook brengen en een half uur laten trekken. Vervolgens het zout, de suiker toevoegen en het water aanvullen tot één liter.
Forellen schoonmaken, wassen en naar keuze fileren, de huid niet verwijderen. Filets minimaal een uur in de pekel leggen, complete vissen ca. 2 uur Het best gaat dit in een Zip zak waaruit je de lucht zoveel mogelijk hebt laten ontsnappen. Vis uit de pekel halen droog deppen en aan de lucht laten drogen.
Bereiding
Forellen;
De filets in een kwartier voorgaren, dan wat vochtige houtsnippers op het vuur en een kwartier roken. Forellen in bakpapier wikkelen en een kwartier laten rusten. Bij complete vissen wat langere tijden nemen. De vis is gaar wanneer de rugvin eenvoudig los laat als je er aan trekt.
Mierikswortel roomsaus;
Schil de mierikswortel en rasp deze met een fijne rasp. Klop de room met het zout stijf. Meng de mierikswortel er goed doorheen. Zeer koud serveren.
Citroensaus;
Snijd de boter in kleine klontjes en smelt ze au bain Marie (water net onder het kookpunt). Klop de eidooiers door de smeltende boter. Voeg onder krachtig roeren de overige ingrediënten toe. Als de saus romig is uit het hete water nemen en in koud water kloppen.
Yoghurt-kaas roomsaus;
Klop de kwark met de yoghurt, het zout, de peper, het citroensap en de Worcestershire-sauce stevig op. Knip de dillepunten met een schaar van de stengel, hak ze fijn en roer ze door de saus.
Serveren
Schik de forellen op een schaal en garneer ze met citroenpartjes en dille. Geef de sausjes er apart bij.
Reactie plaatsen
Reacties