Het schiet nu uit de grond

Amper 2 weken geleden gezaaid en gepoot en nu al is vrijwel alles opgekomen en goed aangeslagen. Dit is natuurlijk het gevolg van de hoge temperatuur en vochtigheid na hemelvaart. Op dit moment begint de nattigheid i.c.m. de overmaat aan slakken wel een probleem te worden. De grond slaat dicht en ik zou elke nacht even op slakkenjacht moeten om de beestjes op hun plek te wijzen en dat is niet bij mij in de moestuin.

Lees meer »

De planten in de kas

Tot nu toe is de kas vooral gebruikt om de jonge plantjes zoals kool en sla op te kweken. Vanaf nu gaan we er tomaten, aubergine, paprika, en chili pepers telen. Later komen daar nog meloenen en komkommers bij. Ook heb ik nog diverse plantjes over, die kan ik nog goed gebruiken om de schade door de regen en slakken te herstellen. Komt dat even mooi uit.

Lees meer »

Beschuit met roze en blauwe muisjes

Deze week zijn 17 van de 24 de eitjes in de broedmachine uitgekomen. ze zijn nu overgeplaatst naar de kuikencouveuse waar ze zo'n 3 weken zullen verblijven. Ben benieuwd hoeveel haantjes er deze ronde tussen zitten

Lees meer »

De start in de volle grond

In de week van hemelvaart hadden we een paar dagen mooi weer. Hiervan snel gebruik gemaakt om alles nog eens te frezen en de bodem te bemesten. Zondagavond 12 mei waren 4 van de 5 perken ingezaaid en gepoot. Alleen de vruchtdragers zoals courgette, meloen en pompoen moeten nog uitgeplant worden, maar daarvoor is het nog te vroeg.

Lees meer »

Bijzondere insecten in mijn tuin?

Vandaag 2 vreemde insecten ontdekt in de tuin. Kan me niet herinneren ze al eens eerder gezien te hebben. Kopiëren naar Google Lens leert dat het de zwartkopvuurkever betreft met de kleine wespenboktor. De larve van de wespenboktor leeft van rottend loofhout en de larve van de zwartkopvuurkever leeft dan weer van de larven in rottend hout zoals boktorren. De volwassen kevers daarentegen eten het liefst stuifmeel.

Lees meer »

De eerste bijenkastjes

Ik heb de afgelopen week 2 6-raams bijenkastjes gemaakt in spaarkastformaat. Dit is het meest gebruikte type bijenkast in Nederland. Oorspronkelijk wilde ik ze maken van cederhout maar dat is inmiddels erg prijzig geworden. Daarom heb ik okumé garantiemultiplex gebruikt.

Lees meer »

Nog veel te nat

Buiten is het nog veel te nat om de sla en venkel uit te planten. Daarom er maar een paar uitgeplant in de kas, anders loop ik de kans dat al het zaaigoed verloren gaat. Ook de worteltjes groeien goed. Dat komt omdat ik de kas wat bemest heb wat eigenlijk niet juist is voor wortelen. Ze zetten dan teveel loof. Maar goed we zullen zien wat het wordt.

Lees meer »

Parijse worteltjes

Parijse worteltjes een heerlijk zoet worteltje dat  al snel geoogst kan worden. Een goede week geleden in de kas een paar rijtjes gezaaid en warempel deze week kwamen ze al op. Waarschijnlijk te danken aan het vochtige weer de laatste tijd in combinatie met de relatief hoge temperatuur in de kas.

Lees meer »

Verspenen

Vandaag het zaaigoed verspeend. De kool en bladgroenten in perspotjes en de vruchtdragers als tomaat, aubergine, paprika e.d. in potjes van 8 cm zodat ze nog even kunnen groeien.

Lees meer »

Wat een miezerige dag

Regen hebben we al genoeg gehad dit jaar maar vandaag komt er weer een fors aantal mm bij. Zo is er geen eer te behalen in de tuin. De grond blijft veel te nat om nog enigszins te kunnen bewerken.

Lees meer »

Mijn kennismaking met de honingbij

Vandaag ben ik samen op pad geweest met de imker van het Snelle Wiel, Frans Bruininx. het is een hele leerzame middag geworden en ik ben nu veel beter voorbereid op mijn imker opleiding die over 14 dagen start. Als eerste heeft Frans mij enkele koninginnen laten zien. Ze waren heel goed herkenbaar aan de rode tag op hun rug. Ik weet niet of ik ze zonder tag ook al herkend zou hebben, ofschoon ze echt wel , vooral het achterlijf, een stukje groter zijn dan de werksters

Lees meer »

De start van het nieuwe seizoen

Het wordt langzaam aan tijd om met het nieuwe seizoen te beginnen. De teeltplannen zijn al in december opgesteld en het zaad hiervoor is aangeschaft. Nu moet alleen nog het weer een beetje gaan meewerken want de bodem kan met al die nattigheid niet bewerkt worden. Daarbij moet ook nog eens 8 m3 zand verdeelt worden dat vrijgekomen is bij het plaatsen van het tuinhuis. 

Lees meer »