Mijn kennismaking met de honingbij

Gepubliceerd op 9 maart 2024 om 21:17

Vandaag ben ik samen op pad geweest met de imker van het Snelle Wiel, Frans Bruininx. het is een hele leerzame middag geworden en ik ben nu veel beter voorbereid op mijn imker opleiding die over 14 dagen start. Als eerste heeft Frans mij enkele koninginnen laten zien. Ze waren heel goed herkenbaar aan de rode tag op hun rug. Ik weet niet of ik ze zonder tag ook al herkend zou hebben, ofschoon ze echt wel , vooral het achterlijf, een stukje groter zijn dan de werksters

We hebben de kasten nagekeken op de Varroa mijt, een klein spinnetje dat complete bijenvolken ten gronde kan richten. Slechts bij één kast hebben we een aantal mijten op de Varroa-lade aangetroffen., maar gelukkig was het nog niet erg als op de foto. Ook kan je aan de lade al zien waar het broed zit. Zitten ze wat verder naar achter dan kan dat duiden op een gebrek aan voeding, wellicht moeten er voedingsramen worden bijgezet. Over het algemeen zag het er goed uit en slechts bij een volk hebben we een overgebleven voedingsraat tegen het broed geplaatst.

Vervolgens hebben we nog 2 volken omgezet naar 8-raams kasten zodat ze eenvoudiger naar een andere plaats vervoerd kunnen worden. Het omzetten van zo'n volk gaat eigenlijk het best met z'n tweeën. Terwijl de een met een kastbeitel een raam uit de oude kast haalt. Schermt de ander de bijtjes in de nieuwe kast af met een doek. Hij opent deze wanneer het volgende raam eraan komt. Per kast hebben we de 4 beste broed- en voedingsramen omgezet. De rest van de ramen hebben we in de nieuwe kasten "afgeklopt". Het verplaatsen gaf niet al te veel onrust onder de bijtjes maar dat had waarschijnlijk ook met de temperatuur te maken. De nog los rondvliegende werksters vonden al snel hun weg naar hun nieuwe onderkomen. Vanavond of morgenvroeg wanneer alle bijen in de kast zitten, sluit Frans de vliegopening af om de gehele kast te kunnen verplaatsen. Met een stuk folie over de kast hebben we ervoor gezorgd dat ze niet kunnen ontsnappen tijdens het verplaatsen.

Vandaag heb ik geleerd;

  • Herkennen van de koningin.
  • Het lezen van de varroa-lade; waar zit het volk, is er stuifmeel en zijn er varroa mijten aanwezig.
  • Herkennen van het broed.
  • Is er nog voldoende voeding aanwezig.
  • De basis imkerbenodigdheden zoals; pak, handschoenen, beitel, rookpotje, veger of ganzenvleugel.
  • Des te rustiger je werkt des te rustiger de bijen blijven.

Frans bedankt voor je enthousiasme en heldere uitleg.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.