Amper 2 weken geleden gezaaid en gepoot en nu al is vrijwel alles opgekomen en goed aangeslagen. Dit is natuurlijk het gevolg van de hoge temperatuur en vochtigheid na hemelvaart. Op dit moment begint de nattigheid i.c.m. de overmaat aan slakken wel een probleem te worden. De grond slaat dicht en ik zou elke nacht even op slakkenjacht moeten om de beestjes op hun plek te wijzen en dat is niet bij mij in de moestuin.
Dit is het koolveld Het laagste gedeelte van mijn tuin. Je kunt goed zien dat er achterin water is blijven staan op het veld zelf. Je kunt aan de bodem zien dat deze compleet verzadigd is. Het grondwater staat op het moment slechts een cm of 2 onder het oppervlak.
Voor dat ik de kool is uitgeplant, heb ik de bodem eerst verrijkt organische mest (Culterra) en kalk. Tijdens het poten heb ik nog een klein handje kalk in het plantgat gestrooid tegen knolvoet. Dit jaar heb ik geen kippenmest gebruikt omdat ik deze eerst een jaar lang in de ton wil laten composteren. Ik heb 2 tonnen van ruim 200ltr dus moet ik één keer een jaar overslaan.
Achterin waar het water staat hebben ook de slakken goed hun best gedaan. Ik zal daar nieuwe plantjes moeten poten om de schade te herstellen. Gelukkig heb ik nog wat over van mijn zaaigoed.
Achterin links staat nog een klein rijtje radijs. Het was de bedoeling dat ik dit weekeinde weer een klein rijtje zou bijzaaien, maar gezien de toestand van de bodem lijkt het nu geen goed idee. meer.
Op het peulvruchtenveld heb ik peulerwten (Sugar Bon), erwten en kapucijners gezaaid. Van de bonenfamilie staan er snijbonen, sperziebonen, en tuinbonen. Aan de bodem is voor deze teelt alleen wat kalk toegevoegd. Bonen en erwten maken zelf stikstof aan en hoeven dus niet bemest te worden.
Ook op dit veld is er achterin flink wat schade door slakken en wateroverlast. Met name de bonen hebben het zwaar te verduren gehad. In principe ben ik hiermee te vroeg geweest. Mijn vader zei altijd dat de bonen het mei licht niet mogen zien. Dat had hij weer geleerd van de broeders op het internaat in Oudenbosch.
De erwtensoorten worden geleidt langs schapengaas. de snijbonen tegen bamboe bonenstaken. De stamsperziebonen staan op de rijtjes links met op elke meter 20 zaden en de tuinbonen in dubbele rijen van 15 x 15 cm in het midden.
Het vruchtdragers veld sla ik nog even over aangezien het daarvoor nog de vroeg is. In de kas zijn de plantjes zoals pompoen en courgette pas aan het kiemen.
Op het bladgroente veld heb ik bladspinazie en snijbiet ingezaaid. Dit is vrijwel geheel opgekomen. verder heb ik venkel, bleekselderij, knolselderij, andijvie, kropsla, en Roma-sla gepoot.
De bodem is voorbereidt met een gift kalk en organische mest. Je kunt goed zien dat dit perceel wat hoger ligt en wat minder verzadigd is. Daarnaast heb ik de perspotjes van de sla en andijvie niet ingegraven maar min of meer op het veld gezet. slechts een paar cm in de grond gedrukt. Dit houdt in dat ze eigenlijk op een verhoging staan waardoor er minder kans is op smet. Met de huidige weersomstandigheden is het geen slecht idee gebleken.
Op het wortelveld heb ik bospeen, schorseneer, pastinaak en rode biet (krootjes) gezaaid. Hier tussen heb ik sjalotten en rode en witte uien gepoot. Verder heb ik nog prei voor van de winter gezaaid en wat stengel en bosui.
De bodem is voorbereidt met kalk en patentkalie voor een goede wortelvorming. Het wortel en uienveld wordt niet bemest omdat er dan te veel energie gaat naar het loof i.p.v. de wortel.
Alles is in ruim een week opgekomen. Alleen de pastinaak laat zich nog niet zien
Hoewel ook hier de bodem verzadigd is kun je toch goed zien dat dit stuk tuin het hoogst ligt. Het is nu alleen lastig om tussen de rijen wat te verticuteren omdat je tot je enkels wegzakt in de modder.
Reactie plaatsen
Reacties