Elke keer als ik dit gerecht weer zie moet ik denken aan die koude najaarsdag dat ik een snoekje ving van 60 cm. Kleumend van de kou moest ik het beestje ook nog schoonmaken. Later op de avond kwam het helemaal weer goed.
Ingrediënten: voor 4 personen;
- 1 snoek ca. 1,5 kg
Voor de fond;
- 3 ltr water
- 5 à 6 eetl. Azijn
- 1 flinke ui in vier stukken gesneden
- 1 stengel bleekselderij in stukken gesneden
- 1 tak dille
- 1 laurierblad
- 1 eetl. mosterdzaad
- 1 theel. Witte peperkorrels
- Zout
Voor de peterselieboter;
- 125 g boter
- 2 eetl. limoensap (evt. citroen)
- 2 eetl. fijngehakte peterselie
Garnering;
- Verse kruiden Dille en peterselie
- Schijfjes citroen
Voorbereiding
Snoek schubben en schoonmaken, de kop niet verwijderen, wel de kieuwen uitknippen. Spoel de vis goed af onder koud stromend water. Dep de vis droog.
Bereiding
De snoek;
Breng in een vispan het water met alle ingrediënten voor de fond aan de kook. Temper de warmtebron, deksel op de pan en laat alles gedurende 15 minuten rustig sudderen. Maak het naar smaak af met eventueel wat zout. Leg de snoek in de fond en laat hem tegen de kook aan gedurende 20 tot 30 minuten garen.
De peterselieboter;
Smelt de boter langzaam in een pan en breng het op smaak met limoensap. Roer er de fijngehakte peterselie door.
Serveren
Haal de vis uit de fond en leg hem op een voorverwarmde schotel. Garneer de vis met schijfjes citroen en de verse kruiden. Giet 2 eetlepels van de peterselieboter over de vis. Serveer de rest van de peterselieboter apart bij het gerecht samen met aardappeltjes in roomsaus en gestoofde groenten
Reactie plaatsen
Reacties