- Al is de sprokkel nog zo fel, ze heeft vijf schone dagen wel.
- Is februari nat en koel, dan is juli dikwijls heet en zwoel.
- Lichtmis donker, maakt de boer een jonker. Lichtmis helder en
klaar, maakt de boer tot bedelaar. - Ligt de wind in februari stil, dan komt hij zeker in april.
De dagen lengen, het rustende leven wordt langzaam weer wakker. Met een beetje geluk kan deze maand al wat lentesfeer brengen. Ook kan februari nog gemeen koud zijn. Ruim 15 graden vorst kan zomaar optreden, maar er zijn ook temperaturen gemeten van ruim 15 graden boven 0. Het kan dus alle kanten op.
In februari regent het meestal maar weinig waardoor de tuinliefhebber al heel wat karweitjes kan uitvoeren wanneer het niet al te veel vriest. Het is bijvoorbeeld langzamerhand tijd om te spitten en de organische mest in te werken. Het advies van het bodemonderzoek is, als het goed is, al binnen zodat meteen de bijzondere maatregelen getroffen kunnen worden.
Binnen op de vensterbank kun je al voor verse groente zorgen door tuinkers te zaaien, maar ook andere spruitgroenten zoals, radijs, prei, selderij, alfa-alfa, linzen, cresson of waterkers doen het goed op de vensterbank. Er is maar een klein beetje grond voor nodig en zodra ze 5 cm hoog zijn worden ze geoogst.
Vergeet niet om de oude nestkastjes schoon te maken. Hang nu al de nieuwe nestbakjes omhoog zodoende dat de vogels voldoende tijd hebben om ze te verkennen en er al vast aan kunnen wennen. Voeder de tuinvogels vooral de insectenvangers bij in deze koude maand.
De honingbijen vliegen uit de korven zodra de temperatuur ca. 11 graden bedraagt, om zich te ontdoen van de uitwerpselen die ze in weken en maanden hebben opgespaard. Dikke hommels, de koninginnen, gaan op zoek naar een geschikte nestplaats.
De Moestuin
Nederland heeft vol gestaan met zogenaamde eenruiters. Een Koude bak of een-ruiter is een perfecte
aanvulling op het gebruik van een serre of kas. In februari kun je er kervel, spinazie, radijsjes, snijsla, tuinkers, wortelen, enz in zaaien Overweeg eens het zelf maken van een koude bak. Je hebt er niet alleen veel plezier van vroeg in het voorjaar maar ook laat in het najaar.
Compost aanbrengen en onder spitten. Spitten zorgt ervoor dat de grove kluiten stuk vriezen. Dit zorgt dan voor een betere bodemstructuur en een goede waterdoorlaatbaarheid van het perceel. Bemest de percelen waar de koolsoorten gepland zijn met kalkcyanamide. Doe dit bij voorkeur op een windstille dag. Zo worden knolvoet, aaltjes, slakken en onkruid geweerd terwijl het perceel gelijktijdig van voldoende stikstof wordt voorzien.
Onder glas kunnen al bloemkolen, koolrabi, sla en zomerspinazie worden gezaaid. Tijdens de enkele warme, zonnige dagen die er in februari zijn is het aan te raden de serreruiten enkele uren open te zetten.
- Oogsten van witlofkroppen, dit wordt ook wel langen van witloof genoemd.
- Snijsla, radijsjes en vroege peulen kun je onder een tunnelserre zaaien.
- Peulerwten kun je vanaf eind februari zaaien.
- Als het iets warmer wordt mag de winterbescherming van de artisjok opgeruimd worden. Wacht je te lang dan kan de plant gaan rotten.
- Tuinbonen kun je nu al zaaien in potjes. Je moet ze wel lekker warm in huis houden. Vanaf maart - april kunnen ze de moestuin in.
De fruittuin
Strooi rond de fruitbomen een laag van goed verteerde stalmest of uitgerijpte compost. Deze laag houdt het onkruid onder de bomen tegen, zorgt voor voedsel en is een goede waterbuffer. Voorzie ze tevens van een kalirijke meststof. De kalium hebben ze later in het seizoen nodig om een goede oogst te geven. Controleer of de in het najaar aangeplante bomen niet omhoog gekomen zijn door de vorst. De losgekomen exemplaren na de dooi opnieuw vasttrappen. Tijdens deze werkzaamheden ook de boompalen en de boombanden nakijken. Zitten ze nog vast genoeg, spannen de banden niet teveel zodat ze in de boom dreigen te groeien? De palen zelf eventueel opnieuw recht zetten.
- De fruitbomen die nog niet gesnoeid werden kunnen deze maand nog onder het snoeimes.
- Plant allerlei bessen en fruitbomen.
Reactie plaatsen
Reacties