De koolvlieg (Delia brassicae) is een kleine vlieg van ongeveer 4-7 mm lang. De witte eieren zijn ongeveer 1 mm en de larven kunnen tot 1 cm lang worden. Ze zijn geelwit van kleur en hebben geen pootjes. De koolvlieg legt haar eitjes in de grond rond de basis van de plant, de geelwitte larven kruipen naar de plant en knagen de wortelvoet aan.
Vooral jonge planten overleven de aantasting niet. De eerste generatie van de vlieg (eind april/begin mei) is daarom de meest schadelijke.
Preventieve maatregelen zijn;
- Een koolkraag is effectief tegen koolvlieg. Koolkragen zijn rondgeknipte stukjes plat materiaal dat om een koolstronk heen gelegd kan worden. De kragen schermen de bodem af waardoor de vlieg geen eieren dichtbij de kool kan afzetten. De kragen kunnen gemaakt worden van karton, oude binnenbanden, enz. - wat er maar voorhanden is. Een koolvlieg larve kan zich niet verder dan ongeveer 3 cm door de grond verplaatsen.
- Ondergroei van lage plantjes bijv. klaver
- Mengteelt helpt ook - plant de kolen tussen andere gewassen, in plaats van alles bij elkaar te zetten. Is wel lastig in een vruchtwisselingsplan.
Reactie plaatsen
Reacties