Juni - Zomermaand

Gepubliceerd op 16 maart 2021 om 16:51
  • Juni regen is Gods zegen. Komt zonneschijn daarbij, dan maakt
    hij boer en stadslui blij.
  • Een boon in juni geplant, geeft vijftig in een hand.
  • De eerste juni kil en wak, brengt veel koren in de zak.
  • Juni met veel donder, brengt de oogst ten onder.
  • Waait in juni de noordenwind over het land, dan krijgt de boer
    veel koren in z`n hand.
  • Is de juni-avond mistig, dan is het weer met gaven kwistig.
  • Juni vochtig en warm, dan maakt ze de boeren niet arm.
  • Is er in juni pas zonneschijn, dan wordt de zomer klein maar fijn.

In juni schijnt de zon erg vaak en wordt wel als de zonnigste maand beschouwd. De temperatuur is vaak zeer redelijk met een gemiddelde tussen de 19 en 20 graden. Soms kan het nog venijnig koud zijn met een temperatuur onder de 5 graden Celsius.

De planten hebben door de toenemende verdamping vaak dorst, wat aangevuld moet worden met tijdig sproeien of gieten.

De moestuin

Schoffel regelmatig de hele tuin en dun de op rijen gezaaide groenten wat uit. Geef bij droog weer regelmatig water om de groei er goed in te houden. Jonge planten vooral kool dienen beschermd te worden tegen vogels. Duiven en fazanten zijn verlekkerd op net geplante koolplantjes. Het meest effectieve beschermmiddel is om er netten over te spannen. De eitjes van het koolwitje verschijnen in juni op de onderzijde van de koolbladeren. Controleer af en toe of er groepjes gele eitjes te vinden zijn. Knijp ze plat of afdekken met een vliesdoek is ook een milieuvriendelijk alternatief waardoor de vlinders worden verhinderd om bij de kolen te geraken. Tevens worden ook de vogels geweerd.

Het klein koolwitje veroorzaakt meer schade dan het groot koolwitje. Het wijfje van het grote koolwitje legt de eitjes in pakjes waardoor de rupsen bij elkaar zitten waardoor de schade beperkt blijft tot enkele planten per veld. Het klein koolwitje daarentegen legt slechts één geel, ovaal eitje per plant. De rupsen richten vooral schade aan in het hart van de plant. Vliesdoek kan ook nuttig zijn om de wortelvliegen weg te houden van onze wortelen. Vliesdoek beschermt het gewas niet alleen tegen insecten maar bewijst ook zijn nut tegen koude, stuifzand, storm en slagregens. Het maakt tevens klimaatbeïnvloeding en oogstvervroeging mogelijk. Vliesdoek reduceert verder  ook grote en plotselinge temperatuurverschillen. Tegenwoordig heb je ook insecten netten die je meerdere seizoenen kunt gebruiken. Hiermee houd je effectief vogels vlinders en insecten zoals de wortelvlieg weg bij het gewas. 

  • Oogsten van de plukrijpe groenten zoals de vroege erwten,sla, radijzen,...
  • Plantjes van alle koolsoorten zijn nu overal te koop. Koolsoorten gedijen alleen goed op een zeer voedzame bodem die bovendien een hoge PH moet hebben. Is het laatste niet het geval dan is de kans op knolvoet erg groot en komt er van de oogst niets terecht. Het best zet je de plantjes in verse compost of bemeste tuinaarde waaraan je bovendien nog een  extra handje mestkalk hebt toegevoegd. Zo heb je een gerede kans om een besmetting door knolvoet te voorkomen. Is de tuin eenmaal besmet dan kan kalkcyanamide nog uitkomst bieden. Die moet wel minimaal 2 weken voor het planten in de bodem ingewerkt worden. Uiteraard kun je deze meststof ook heel goed preventief inzetten.
  • De tuinbonen krijgen nu vaak last van de gevreesde zwarte bonenluis. Door de toppen eruit te nemen is dit euvel grotendeels verholpen.
  • Buiten zaaien en planten van ; rode bietjes, wortelen, witloof, sla, erwten, boontjes, radijs, knolrapen,pompoenen, courgettes, suikermaïs, seldersoorten, prei, pompoenen, courgettes,
    tomaten,...
  • De winterandijvie moet nu al gezaaid worden op een zaaibedje. Later planten we ze uit.
  • Ook de winterrammenas voor de oogst in september oktober mag nu op regels die 25 cm uit elkaar liggen gezaaid worden. Tijdig uitdunnen op 15 cm zorgt ervoor dat de wortels mooi uitgroeien.
  • De winterprei mag inmiddels al uitgeplant worden.

De fruittuin

De bessen zoals de aalbessen, kruisbessen en frambozen kleuren stilaan rood, roze, zwart of wit naargelang de soort. De vogels wachten vol ongeduld tot de bessen rijp zijn. Indien je wil voorkomen dat de vogels alle bessen opeten vooraleer jij er kan van proeven, dan kun je best vogelnetten of een fruitkooi aanbrengen over de bessenstruiken. Zorg er wel voor dat de netten tot helemaal onderaan de struiken goed afsluiten, want anders kruipen de vogels er toch nog onder door en mag je elke dag een paar vogels vangen. Je kunt ook vogelverschrikkers plaatsen om de vogels uit de buurt te houden van jouw fruit. Dat kan een klassieke vogelschrik zijn, maar een goed blinkende CD die je aan een touwtje hangt zal de vogels verjagen.

  • Aardbeien onkruid en de uitlopers verwijderen. Deze uitlopers of kindplantjes kun je oppotten in bloempotjes gevuld met potgrond. Eenmaal de worteltjes door de onderste gaatjes van het potje groeien, kun je er een nieuw aardbeiperceel mee beplanten. De eerste aardbeien uit de eigen tuin kunnen geoogst worden. Pluk ze met het kroontje, de vruchten blijven dan langer goed en het voorkomt schimmel op de planten.
  • perziken, nectarines en pruimen mogen nu gesnoeid worden. Hoe sneller de snoeiwonden zich afdichten, hoe minder kans op een aantasting van loodglans. Doe rond de dikste perzikvruchten een papieren broodzak en het tere velletje zal vrij blijven van
    vlekken.
  • Voor een grote oogst van amandelen, kersen, perziken en pruimen worden de vruchten deze maand nog uitgedund. Door het uitdunnen wordt ook voorkomen dat de takken onder het gewicht afbreken.
  • Wachten met het uitdunnen van appelen en peren tot na de junival. Controleer uw appelbomen wekelijks op meeldauw
  • zomersnoei van druiven.
  • Kiwi's kunnen geplant worden.

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Dank je wel!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.