- Geeft augustus niet veel regen, maar wel veel zonneschijn, dan
krijgen we zeker goede wijn. - Als augustus zonder regen henen gaat, zal men zien dat de koe
mager voor de kribbe staat. - Augustus eerste week heet en laf, ziet men veel winterse sneeuw, wacht maar af.
- Noordenwind in augustus opgestaan, brengt standvastig weder
aan.
Door de hoge luchtvochtigheid en de al wat langere nachten treedt er in augustus meer dauw op dan in de afgelopen maanden. De gemiddelde temperatuur is wat lager dan in Juli maar kan nog steeds makkelijk boven de 30 graden komen. Soms treed er een lichte nachtvorst op net boven de grond.
Vaak valt er heel wat regen en hagel in korte hevige buien met flinke windstoten die heel wat schade kunnen veroorzaken. Hoewel augustus samen met juli tot de klimatologische zomermaanden behoort, kun je nu al zien dat veel gewassen niet meer dezelfde frisgroene kleur hebben. De sleet zit er al in.
De moestuin
In augustus wordt het al vochtiger en is de kans op schimmelaantasting groter. Wees alert en bescherm de buitentomaten met een tomatenhoes. De hoofdscheut van uw tomatenplanten mag je toppen aangezien er toch geen vruchten meer aankomen die voor de winter worden geoogst. Beschik je over een serre dan kun je tegen het einde van de maand de deuren en de verluchtingsramen 's avonds sluiten om de warmte binnen te houden. De volgende morgen doe je ze weer open. De onderste bladeren van onze serretomaten kunnen we geleidelijk aan verwijderen. Zo krijgen de rijpende vruchten meer zonlicht en is er meer luchtcirculatie wat ook nog eens schimmelziektes voorkomt.
- Tot midden augustus kan je nog, spinazie, winterrammenas, veldsla, radijsjes, raapstelen,... zaaien.
- Plantjes van koolrabi, bloemkool, sla, andijvie,... kunnen worden uitgeplant.
- Doorlopend oogsten van de plukrijpe groenten zoals tomaten, pepers, aubergine, peulvruchten,...
- Oogst regelmatig komkommers en courgettes als ze nog jong en mals zijn. Hoe ouder en dikker de vruchten des te grover de structuur. Jonge groenten smaken veel beter. Bovendien wanneer er regelmatig vruchten worden afgesneden zullen de planten ook steeds weer nieuwe bloemen en vruchten dragen tot laat in het najaar.
- Bonen oogsten en invriezen als wintervoorraad.
- De ui kan worden gerooid als het bladloof dood begint te vallen. Kies hiervoor een droge dag uit want droog kan je de uien langer bewaren.
- Het loof van de gerooide aardappelen bevat vaak ziektekiemen. Voer het blad daarom bij voorkeur af met het GFT-afval. Gooi het niet op de composthoop.
- Schoffel regelmatig en bij droog weer ook water geven.
Bij vochtig weer kunnen in een korte periode grote aantallen slakken actief worden. Vanaf half augustus worden de nachten langer en zijn er in de ochtend langere dauwperioden. Deze vochtige omstandigheden zijn ideaal voor de naaktslakken. Zodra slakken of slakkenschade wordt opgemerkt en de weersomstandigheden gunstig blijven voor slakken, is bestrijden met slakkenvallen zinvol.
De fruittuin
Vroege appels en peren kunnen al geoogst worden. De vruchten zijn rijp als het steeltje van de tak lost na een licht draaiende beweging. De bomen kunnen zoveel vrucht dragen dat de takken gesteund moeten worden.
- Oogsten van rode bessen, bosbessen, bramen, frambozen, kersen, kruisbessen, perziken, pruimen, vijgen,...
- Na de oogst van perziken, pruimen, kersen en bessen mag je deze bomen en struiken snoeien.
- Snoei bij de druivenranken alle bladeren weg die voor de druiventrossen hangen. Die bladeren houden het licht tegen dat voor de druiven nodig is om te rijpen.
- Knip oude geoogste frambozenstengels af en bind de nieuwe stengels van dit jaar vast. Deze zullen volgend jaar vruchten dragen.
- Plant deze maand nieuwe aardbeibedden in. Deze kunnen zich voor de winter nog goed ontwikkelen zodat ze volgend jaar een mooie oogst geven.
Reactie plaatsen
Reacties