Tegenwoordig gebruik ik nog al eens Copilot van Microsoft als ik iets wil weten. Een enkele keer moet ik wat doorvragen maar meestal krijg ik meteen bericht. Ook deze keer toen ik vroeg om een mooi recept voor hazebout.. Het is een mooi basisrecept waar ikzelf nog spekjes en een chili pepertje aan heb toegevoegd. Ook heb ik als smaakmaker nog een stuk zwoerd van een gerookte ham in de pan gedaan.
Ingrediënten
-
4 hazenbouten
- 150 gr spekblokjes
- Zwoerd van een gerookte ham (optioneel)
-
2 uien, fijngehakt
-
2 wortelen, in plakjes
- 2 stengels bleekselderij, in plakjes
-
2 teentjes knoflook, fijngehakt
- Chili pepertje zonder pitjes en in ringetjes gesneden (optioneel)
-
1 laurierblad
-
2 kruidnagels
-
2 takjes tijm
-
1 fles rode wijn
-
500 ml wildbouillon
- zilveruitjes (optioneel)
-
bloem
-
50 g roomboter
-
Zout en peper naar smaak
Bereiding
Marineer de hazenbouten:
Leg de hazenbouten in een grote kom. Voeg de uien, wortelen, bleekselderij, knoflook, laurierblad, kruidnagels, tijm en eventueel een Spaans pepertje toe. Giet de rode wijn erbij en laat het geheel minimaal 12 uur (bij voorkeur een nacht) marineren in de koelkast.
Voorbereiding:
Haal de hazenbouten uit de marinade en dep ze droog met keukenpapier. Zeef de marinade en bewaar het vocht. Verwijder de groenten niet.
Bakken:
Verwarm de oven voor op 160°C of zet de slowcoocker aan. Verhit de boter in een grote ovenbestendige pan op middelhoog vuur. Bestrooi de hazenbouten met zout en peper haal ze door de bloem en braad ze aan alle kanten bruin aan. Haal de hazenbouten uit de pan en zet apart.
Groenten bakken:
Bak in het vet van de hazenbouten de spekjes met de zwoerd en voeg even later de uitgelekte groenten uit de marinade toe en bak ze tot ze zacht zijn. Strooi 2 eetlepels bloem over de groenten met spek en roer goed dooreen
Stoven:
Voeg de bewaarde marinade en wildbouillon toe aan de pan en breng het geheel aan de kook. Leg de hazenbouten terug in de pan, dek af en zet de pan in de oven. Of doe alles over in een slowcoocker en leg hierbij de hazenbouten. Laat het geheel 2 tot 3 uur stoven, zotdat het vlees zacht en gaar is.
Serveren:
Haal de hazenbouten uit de pan en houd ze warm. Zeef de saus en kook deze indien nodig in tot de gewenste dikte en voeg eventueel nog wat zilveruitjes toe als je dat lekker vindt. Serveer de hazenbouten met de saus eroverheen, samen met aardappelpuree en rodekool.
Eet smakelijk! 🍽️
Reactie plaatsen
Reacties