Koolrabi behoort tot de meest gewaardeerde groenten, vooral in het voorjaar. Koolrabi is gezond en slank (maar 24 kcal per 100 gram) en bevat veel vitamine B en C, caroteen en ijzer. De meeste voedingsstoffen zitten in de bladeren. Van deze bladeren kunt u soep maken. De knol is weer gemakkelijk te bewaren, verpakt in de koelkast. Vers geoogste koolrabi is op een koele plaats ten minste 4 à 5 dagen houdbaar.
De wit/groene variëteit is geschikt voor het voor- en najaar. De rode variëteit is zeer geschikt voor de late oogst tot diep in de winter
- Binnen zaaien: midden maart - begin april
- Buiten zaaien: begin mei - augustus
- Kiemtijd: 7 - 10 dagen
- Kiemtemperatuur: 15 - 20 °C
- Zaaidiepte: ½ cm
- Plantafstand: 25 - 30 cm
- Buiten uitplanten: midden april - eind april
- Standplaats: zonnig en goed gedraineerd
- Oogstperiode: begin juni - eind november
De teelt;
In het algemeen wordt koolrabi verbouwd uit verspeende zaadkiemen. Zo verkrijg je sterk en goed ontwikkeld plantmateriaal. Voor de vroege kweek wordt vanaf februari binnen gezaaid en vervolgens in maart onder glas of folie uitgeplant. De zomerteelt wordt vanaf maart tot half april gezaaid. Voor de najaarsoogst zaaien we in juni.
Koolrabi wordt op een perceel in het eerste vruchtwisselingsjaar uitgeplant. Alleen verse stalmest wordt slecht verdragen. De bodem dient vochtig en vrij warm te zijn. Om de gevreesde ziekte knolvoet te voorkomen c.q. te bestrijden is het goed om aan het begin van het seizoen het perceel goed te bekalken. Poot de plantjes niet te diep want dan wordt de bolle stengel te lang. Als plantafstand 25 x 30 cm.
Verzorging;
Veel verzorging heeft de koolrabi niet nodig. Onkruid wieden en regelmatig bewateren zijn de belangrijkste taken. Staan ze te droog dan verhouten ze en krijgen ze plots teveel water dan barsten ze open. Pappen en nathouden is het devies.
Reactie plaatsen
Reacties