Van alle groenten bevatten de groene paprika’s het meeste vitamine C. De rijpe rode exemplaren bevatten heel veel provitamine A. Paprika’s behoren tot dezelfde familie als de chilipepers die meer als specerij gebruikt worden. De teelt verloopt op gelijke wijze. Paprika’s en pepers hebben voor hun ontwikkeling buitengewoon veel warmte nodig. Ook hebben ze een lang groeiseizoen van 150 tot 200 dagen. Daarom beginnen we al in de winter met de opkweek binnenshuis.
- Voorweken: 12 uur
- Binnen zaaien: februari - april
- Buiten zaaien: vanaf mei
- Kiemtijd: 10 - 21 dagen
- Kiemtemperatuur: 22 - 25 °C
- Zaaidiepte: oppervlakkig - ½ cm
- Verspenen: 2 - 3 weken na zaaien
- Uitplanten: na de IJsheiligen
- Plantafstand: 40 - 50 cm
- Standplaats: kas - serre
- Dagen tot oogst: 95 - 110
De teelt
Al vroeg in het seizoen vanaf februari starten we met de opkweek binnenhuis. De zaden worden kort voorgeweekt. Ca 12 uur is wel voldoende. Hierdoor worden de zaden zachter waardoor ze makkelijker kiemen.
Zaai oppervlakkig tot max. 0,5 cm diep in potten of in een mini kasje in zaaigrond. Verspeen de zaailingen na 2 a 3 weken. Na de ijsheiligen kunnen de zaailingen uitgeplant worden. Paprika's zijn warmte minnende planten en worden het best in een kas of serre gepoot. Een beschutte zonnige standplaats buiten kan ook goede resultaten geven. Verspeen en Poot de planten paarsgewijs op een goede humusrijke bodem met voldoende voedingstoffen. Vooraf de kiemen goed afharden door regelmatig ventileren.
Verzorging
Paprika’s verdragen zeer goed een hoge vochtigheid. De planten kunnen slecht tegen een droge, warme omgeving van 30 graden of meer. Om te voorkomen dat de bloemen afvallen is het vooral tijdens de bloei aan te bevelen om regelmatig te sproeien en te ventileren om de temperatuur te verlagen en de vochtigheid op te voeren. Tijdens de groei de planten bemesten met een tot 1/10 verdunde gier. De groene vruchten kunnen al vanaf half juli geoogst worden de rode vanaf eind augustus. De chilipepers worden in het najaar geplukt. De rode kan men te drogen hangen en de groenen worden doorgaans ingemaakt.
Reactie plaatsen
Reacties