Meloen de zomerkoningin

Gepubliceerd op 13 maart 2021 om 16:06

Als aardbeien de koninkjes van de zomer zijn dan is de meloen de koningin. Ik kan me geen zomers feestje voorstellen zonder meloen. Meloen met parmaham als voorgerecht of als snack, meloen in de punch, meloen met ijs of gewoon meloen. Allemaal even heerlijk en verfrissend. De vrucht bevat 5 tot 8 % suiker en verder veel vitamine C, citroen-, en appelzuur.

De meloen is nauw verwant aan de komkommer maar stelt wel wat meer eisen aan de teelt. De watermeloen is wat de teelt aangaat de meest kieskeurige. Vanwege de hoge behoeft aan warmte kan de meloen alleen in warme streken in de volle grond verbouwd worden. In ons minder gunstig klimaat kunnen we niet zonder kweekbakken of plastic tunnels. De bodem moet rijk aan humus en warm zijn. Verder dient er een flinke hoeveelheid voedingsstoffen aanwezig te zijn. De meloen heeft slechts een lage luchtvochtigheid nodig, maar verdraagt absoluut geen winderige plaats, geen grote temperatuur verschillen en geen langdurige regenval. Met een kas of kweekbak los je de meeste van deze problemen eenvoudig op. Met het ras Charentais zijn goede resultaten te behalen in deze omstandigheden.

  • zaaitemperatuur: 20 - 25ºC
  • Zaaidiepte: 1 cm
  • Kiemtijd: 7-10 dagen
  • Zaaitijd: april - mei
  • Plantafstand: 50 - 60 cm
  • Uitplanten: midden/eind mei
  • Standplaats: zonnig, warm en beschut

De teelt

Zaai de zaden vanaf eind mrt tot midden april in potten van ongeveer 7 cm. De temperatuur moet minstens 20°C zijn, warmer zorgt voor een betere kieming. Een goede plaats is in een propagator op de vensterbak of in de tuinkas. Wel is het belangrijk om de temperatuur zo constant mogelijk te houden, dit zorgt namelijk voor een goede kieming. Stop per pot 3 zaadjes ongeveer 1 cm diep in goede, drainerende zaai- en stekgrond en dek dit af met een laagje grond. Houd dit goed vochtig, maar niet te nat om rotting te voorkomen. Selecteer per pot de sterkste zaailing en knijp de overige 2 eruit. Hard de zaailingen af en plant ze eind mei uit op een onderlinge afstand van 60 cm in de bak of kas.

Meloenen dragen ALLEEN vruchten aan de zijscheuten van de eerste orde. De snoei verloopt als volgt;

  • de hoofdscheut wordt getopt na het 4e-5e blad.
  • de daaruit ontwikkelende zijscheuten van de 2e orde worden ongeveer na het 6e blad getopt, andere bronnen spreken om ze reeds hier ook na het 3e-4e blad te toppen. Dan ontstaan er zijscheuten van de eerste orde en dragen de vruchten en worden op 1 à 2 bladeren boven de vrucht getopt.
  • Per plant niet meer dan 4 tot 6 vruchten aanhouden

Een goede snoei bevordert dus de snelle ontwikkeling van de vrouwelijke bloemen.

Als de meloenplanten flink zijn gegroeid. Wordt het tijd om aan bestuiving en bevruchting te denken. In een kas kunnen de bijen en/of hommels je wel eens in de steek laten. Maak er een gewoonte van dat je om de twee dagen de bloempjes gaat bestuiven. Dit gaat als volgt;

Neem een frisse mannelijke bloem. Je vindt deze in de bladoksels van de hoofdscheuten. Verwijder voorzichtig alle bloemblaadjes tot je het resultaat hieronder verkrijgt. Zoek een vrouwelijke bloem. Deze zijn eenvoudig te herkennen aan het vruchtbeginsel wat onder de bloem zit. Ga met het geprepareerde mannelijke bloempje voorzichtig over de stamper van de vrouwelijke bloem. Als er wat stuifmeel aan blijft kleven is het goed. Niet duwen op de stamper maar gewoon voorzichtig aanraken. Je moet met de mannelijke bloem van de ene plant de vrouwelijke bloemen bevruchten van een andere plant (kruisbestuiving). Met een mannelijk bloempje kun je makkelijk 2 of meer vrouwelijke bloemen bevruchten, maar meestal zijn er genoeg mannelijke bloemen voorhanden.

Verzorging

In het begin goed water geven en niet te diep schoffelen. Later is sproeien minder noodzakelijk, doordat de plant diep wortelt en zijn water uit de diepere bodemlagen haalt.

Om de vrucht productie te versnellen toppen we de zijscheuten in of weg al na 4 ontwikkelde vruchten per plant, waardoor alle energie van de plant naar deze vruchten gaat en ze sneller rijpen. Om rotting te voorkomen leggen we onder de vruchten een stukje glas of nog beter een stukje kunststof.

De meloenen zijn rijp als ze een sterk aroma afgeven en een barstje rond de vruchtsteel vertonen. Oogst ze nu en laat ze nog 2 tot 3 dagen op kamertemperatuur verder rijpen voor je ze consumeert. Meloenen uit het buitenland geven weinig geur af en vertonen geen barstje rond de steel. Deze worden immers in groen stadium geoogst. Het kan ook niet anders, want rijp geoogst worden zijn ze niet lang genoeg te bewaren om het transport te overleven. Dat op de smaak wordt ingeboet wordt voor lief genomen.

Geprepareerde mannelijke bloem

Meloen charentais


Rating: 5 sterren
1 stem

Dank je wel!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.