Veldsla (Valerianella locusta) behoort tot de Valeriaanfamilie en is dus niet verwant aan de gewone sla (Lactuca sativa, Composietenfamilie). Het is een klein plantje met lepelvormig blad dat vaak in gemengde, decoratieve salades wordt gebruikt. Van de malse blaadjes kan ook een lekkere stamppot gemaakt worden heerlijk met spekjes en een gebakken eitje erbij.
Bijzonder aan veldsla is dat het plantje volledig winterhard is. In de winter kun je hem onder de sneeuw vandaan halen en zal het nog prima te eten zijn. Deze teelt is interessant omdat deze plaats vindt in de maanden dat er niet zo veel te telen is. Zo krijg je midden in de winter toch ineens verse blaadjes uit eigen tuin. Bedenk wel dat bij strengere vorst (kouder dan -5 tot -10) wat bescherming nodig is.
De oogst vindt plaats, afhankelijk van tijd en plaats van zaaien, van ongeveer september tot maart. Ze bevat ook nog eens veel gezonde stoffen, vooral vitamine C en ijzer. Veldsla is éénjarig.
- Buiten zaaien: begin augustus - september
- Buiten zaaien onder glas: september - oktober
- Kiemtijd: 14 - 21 dagen
- Kiemtemperatuur: 10 - 16 °C
- Zaaidiepte: ½ cm
- Afstand tussen de rijen: 10 - 15 cm
- Plantafstand: 7 - 10 cm
- Standplaats: zonnig
- Dagen tot oogst: 60 - 90
De teelt
Veldsla wordt in augustus en september in de volle grond gezaaid. De in augustus gezaaide planten zijn oogstbaar van oktober tot en met januari. De plantjes die in september worden gezaaid zijn pas in februari/maart oogstbaar. Je kunt zaaien op het veldje van de bladgewassen, maar eigenlijk maakt het niet zoveel uit waar je zaait; er zijn geen bijzondere voedingsbehoeften, en met de vruchtwisseling hoef je geen rekening te houden omdat ze de enige groente is die uit de Valeriaanfamilie komt. Wel elk jaar een ander stukje grond kiezen. Zaai op rijen, met 3-5 cm in de rij en 10-15 cm tussen de rijen. De zaaidiepte is 1-2 cm. Veldsla stelt geen overdreven eisen aan de bemesting. Het wordt vaak als volggewas na een ander gewas verbouwd. Als dat vorige gewas goed bemest was, is er ook wel voldoende over voor de veldsla. Bij twijfel kan er altijd wat compost ingewerkt worden.
Verzorging
Naast het onkruid vrij houden vraagt het gewas niet al te veel verrzorging. Bij strenge vorst wat afdekken en zorg ervoor dat ze in dit koude jaargetijde niet te nat komen te staan. Eventueel de grond luchtig houden.
Ziekten en plagen
Veldsla is een inheemse plant die weinig gevoelig is voor ziekten. In de beroepsteelt zijn wel enkele ziekten bekend, zoals 'smeul', een schimmelziekte die de voet van de plant aantast. Een andere schimmelziekte is Phoma valerianellae. Deze uit zich door bruin wordende planten, of door rode strepen op stengels of ronde vlekjes op het blad.
Reactie plaatsen
Reacties